+38 050 909-09-22   +38 098 909-09-22

ruuk

Транспортний податок в Україні за 2021 рік: які авто підлягають оподаткуванню і чи можна не платити?

Податковий кодекс України містить статтю 267, присвячену податку на транспорт. Сплачувати його повинні українці, які володіють автомобілями преміум-класу вартістю вище певного рівня. Останнім часом цю статтю стали все частіше обговорювати автомобілісти, адже Кабінет Міністрів планує змінити граничну вартість машини для оподаткування. Якщо плани реалізуються, ця цифра складе не 375 мінімальних зарплат, а 200. Це означає, що автомобіль дорожче 1,2 мільйона гривень увійде в перелік транспортного «податку на розкіш». Правда, зараз це тільки законопроект, і він не прийнятий, тому на сьогоднішній день норми оподаткування залишаються на колишньому рівні.
Транспортний «податок на розкіш» - це народна назва, виникло воно не на порожньому місці. Ставка його достатня висока - 25 тисяч гривень. Саме таку суму власникам дорогих авто слід викладати щорічно.

Як розрахувати транспортний податок і де знайти інформацію

Платити податковий збір повинні фізичні і юридичні особи, на яких зареєстровано легкове авто, якщо воно відповідає двом критеріям:

  • транспортний засіб віком до 5 років (включно).
  • середня ринкова вартість понад 375 мінімальних зарплат (на поточну дату, це цифра 2,25 млн. Гривень).

Середньоринкову вартість авто визначає Міністерство економічного розвитку. У підрахунках використовується розроблена Кабінетом Міністрів методика. Вона грунтується не на реальній вартості, проставленою в договорі про угоду з придбання автомобіля, а на особливій формулі:
Сср = Цн х (Г / 100).
Сср - це середня ринкова вартість авто. Цн - ціна нової машини в нашій країні, в залежності від марки, моделі, а також обсягу двигуна і використовуваного палива. Г - спеціальний показник коригування вартості ТЗ, з огляду на термін його експлуатації. Цей коефіцієнт можна знайти в Постанові Кабінету Міністрів.
У Мінекономрозвитку щороку до 1 лютого готується список автомобілів, що підлягають оподаткуванню. Він доступний усім на сайті відомства. Інакше кажучи, українцям не потрібно самостійно визначати, чи підпадає їх транспортний засіб під критерії транспортної мита. Варіанта тут два: подивитися готовий список або вирахувати середньоринкову вартість на спеціальному онлайн-калькуляторі. Цього року список неоподатковуваних авто включає такі марки, як Aston Martin, Cadillac, Dodge, Bentley, BMW, Ferrari, Lamborghini, Lexus, Maserati і інші.

Оплата податку для фізичних та юридичних осіб

Сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі повідомлення-рішення. Його направляють за місцем реєстрації платника податків до 01 липня податкового року. Дається 60-денний термін сплати. Юридичні особи діють по іншому алгоритму. Вони самостійно визначають суму податку та до 20 лютого звітного року подають податкову декларацію. Плата ділиться на 4 рівні частини і вноситься авансовими платежами кожен квартал до 30 числа місяця після закінчення кварталу.

Потенційні можливості для несплати транспортного податку

Навіть якщо автомобіль підпадає під оподаткування, існує два шляхи, як уникнути витрат: оскаржити повідомлення в адміністративному або судовому порядку. Варіант з подачею скарги в вищестоящий податковий орган про адміністративне рішення має сумнівну ефективність. Подібних скарг мало, і вони практично завжди вирішуються на користь «податківців».
Інша справа - рішення питання в судовому порядку. Тут ймовірність позитивного рішення на порядок вище. Наприклад, є недавній досвід судової практики та позиції Верховного Суду, причому він не обмежується тільки одному вдалим прикладом. Таких оскаржень кілька. У вересні 2020 роду Херсонський окружний адміністративний суд скасував сплату податку на авто із-за невідповідності деяких характеристик транспортного засобу зазначеним в Мінекономрозвитку. Звідси висновок, що машина з іншим видом палива, моделлю, об'ємом мотора або модифікацією цілком може звільнити вас від «податку на розкіш». Основне тут - точність. Порівняйте дані сайту відомства та опису автомобіля в документах.
В іншому рішенні, також отриманому в вересні 2020 року, Окружний адміністративний суд м.Києва скасував сплату податку з причини невідповідності фактичного обсягу двигуна і того, що зазначений на сайті Мінекономрозвитку. По суті, відмінність чисто формальна, але неточність допомогла платнику податків заощадити гроші. Варто бути уважним і використовувати хоч і маленький, але все ж шанс для перемоги в суді.

Авто в наявності
Статті
Актуальні лоти завжди під рукою!