+38 050 909-09-22   +38 098 909-09-22

ruuk

Новини про щорічний транспортний податковий збір в розмірі 25 тисяч гривень

Підготовлено законопроект, який примушує сплачувати податок на автомобілі вартістю дорожче 1,2 мільйона гривень. У народі цей документ «охрестили» «антиахметовським». Розмір мита зараз становить 25 тисяч гривень, і платити його потрібно щорічно.
Транспортний збір з'явився в 2015 році як податок на розкіш. Тоді було вирішено, що оподаткуванню підлягають транспортні засоби вартістю понад 375 мінімальних зарплат. Нагадаємо, що зараз її розмір становить 6000 грн, відповідно гранична сума автокара, що підлягає оподаткуванню - від 2,25 млн в національній валюті.
Внесення в формулу розрахунку податкового збору «мінімалки» не є випадковим. При наявності такої формули не потрібно постійно контролювати граничну цифру, в яку оцінюється авто для оподаткування. Логіка така, що мінімальна зарплата зростає, то ж відбувається і з ціною на машини. Немає необхідності постійно змінювати межу вартості.
Правда, в 2019-2021 роках, з ініціативи президента, рівень мінімальної зарплати значно виріс. За цей період приріст склав 43%. Відповідно, підвищилася гранична вартість неоподатковуваних авто. Однак, ціни на транспорт за цей же часовий проміжок зросли не більше, ніж на 10%. Це стало причиною падіння податкових надходжень - скоротилася кількість оподатковуваних митом машин.
Виправити ситуацію, що склалася можна зниженням порога ціни на транспортні засоби. Це як раз і прописано в законопроекті. Рекомендується знизити ставку до 200 мінімальних зарплат. Нагадаємо, що раніше цей показник становив 375.
У підсумку, цифра порогового значення буде такою, як в 2017 році. Тоді вона теж становила 1,2 мільйона. Правда, є нюанс: вартість автомобілів з 2017 року суттєво зросла. Міняти їх, звичайно ж, не будуть. Ось і виходить, що нараховувати мито потрібно буде на більше число моделей. Наприклад, в списку транспорту, оподатковуваного податком на розкіш, виявляться нові Toyota RAV4, Honda CR-V, Ford Kuga. Вони користуються великою популярністю серед українців, хоча до преміального класу не дотягують.

Авто в наявності
Статті
Актуальні лоти завжди під рукою!