+38 050 909-09-22   +38 098 909-09-22

ruuk

Законопроект про заборону ввезення в Україну автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння: коли чекати змін

Міністерство інфраструктури підготувало проект закону про поетапне заборону ввезення і реєстрації авто з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Спочатку розраховують обмежити імпорт дизельного легкового транспорту. Якщо законопроект приймуть, заборона почне діяти з 01.01.2027 року. Цей термін призначений для першого етапу, а конкретніше - для машин з дизельними двигунами, які були у вжитку. З 01.01.2030 буде заборонено ввозити нові автомобілі з дизельним ДВС, а також нові і старі машини з бензиновими моторами.
Ці обмеження не стосуватимуться:

  • транспорту Збройних сил України та інших силових структур;
  • сільськогосподарської техніки, якщо вона застосовується поза дорогами загального користування і потрібна тільки для фермерства;
  • автомобілів, виготовлених до 01.01.1981 року та переданих у спадок.

Ініціатива обмеження ввезення транспорту з ДВЗ невипадкова: законопроект покликаний стимулювати придбання авто з електричними двигунами. Такий транспорт чистіше і енергоефективніше бензинових і дизельних аналогів. Крім екологічної доцільності, є і цілком бюрократичне обґрунтування: законопроект розроблений з метою реалізації деяких пунктів угод з Європейським Союзом.
Його текст опубліковано на сайті Міністерства інфраструктури з метою громадського обговорення. Правда, це ще не означає, що законопроект обов'язково потрапить на розгляд Верховною Радою. Його узгодять з профільними міністерствами, зацікавленими державними органами. Кабінет Міністрів винесе рішення про те, чи потрібно передавати його в парламент, враховуючи результати узгодження і громадську думку. Бюрократичний шлях законопроекту довгий і тернистий, а тому суть його може значно змінитися. Не виключено, що він так і залишиться ідеєю на папері.

Авто в наявності
Статті
Актуальні лоти завжди під рукою!